FELICITACIONS ALS “AMICS DE LA VIETA”

Volem felicitar l’associació “Amics de la Vieta”, per la iniciativa en la recuperació d’espais per al poble. Aquesta associació ens ha comunicat que comparteix, amb el Col·lectiu Dynamo, els objectius de:

  1. Posar a Carcaixent en el mapa.
  2. Col·laboració amb els centres educatius.
  3. Carcaixent més verda, més amable, la nostra ciutat espai de trobada.
  4. Conscienciar dels avantatges de la mobilitat sostenible.

Entre d’altres objectius…

MUSEU DEL TRENET

Per una banda, els “Amics de la Vieta” ens han contat que han estat treballant per la recuperació de l’antic hangar del trenet de via estreta, per a convertir-lo en una seu per a l’associació i també en museu de l’antic trenet per a gaudi del poble, espai de trobada i foment del turisme en Carcaixent. El regidor de cultura Pasqual Boqueta, la regidora Anna Garrigues, juntament amb l’alcalde Paco Salom, han fet possible que aquest espai, revertira finalment, en l’associació. Ara cal continuar sumant esforços en l’adequació del local.

Als membres de la Vieta, els mou la il·lusió de recuperació del patrimoni cultural i territorial de la història de Carcaixent.

El 8 de febrer de 1864 es posava en marxa el “Tramway Carcaixent Gandia” tirat per cavalls. Carcaixent va ser el primer poble d’Espanya, i un dels primers d’Europa,  en disposar d’un tren de via estreta. Pocs anys després fou prolongat el tren fins a Dénia, ja amb màquines de vapor. Eixa infraestructura va marcar la vida econòmica, cultural i social de Carcaixent i dels pobles i comarques que connectava.

El tren va ser un motor dinamitzador fonamental de la ciutat de Carcaixent entre els segles XIX i XX. Era l’element indispensable per a garantir que les taronges carcaixentines arribaren arreu d’Europa. El tram de línia entre Carcaixent i Gandia es va mantindre en ús fins a 1969, en què es va tancar, i el tram entre Gandia i Dénia fins a 1974.  Gràcies a aquestes vies i a la línia de València a Xàtiva, Carcaixent es va convertir en un nus de comunicació important. Foren anys d’esplendor econòmica i dinamisme cultural per a aquesta ciutat.

RECUPERANT LA VIA VERDA

Per una altra banda, els Amics de la Vieta ens diuen: “Fer nostre aquest camí, és donar-li ús, per tant, cal donar a conèixer a la població la transformació que s’està realitzant de l’antic camí de ferro del trenet, en una Via Verda, que ix des de l’estació de Carcaixent i continua per l’antic camí de ferro fins a Tavernes. Els “Amics de la Vieta” reivindiquem que es compleixin els terminis d’acabament de l’obra d’enguany, 2020, la Via Verda ha d’arribar fins a Tavernes! Però aquest camí hauria d’arribar fins a Dènia, que era el recorregut de l’antic trenet Cal continuar treballant. Cal que les institucions, en equip, continuen la tasca de foment de la mobilitat sostenible”.

ACTIVITAT EXTRAESCOLAR

Per tal de difondre el coneixement de la història del trenet i del seu patrimoni cultural i territorial,  “Amics de la Vieta” han ofertat una proposta d’activitat extraescolar a algunes escoles del poble. De moment la proposta ha tingut molt bona acollida per part de l’escola CEIP J.Mª Boquera, que ja ha gaudit de l’activitat. El passat dijous 27 de febrer i el 5 de març, l’alumnat dels cursos de 3r, 4t, 5è i 6è, van disfrutar plenament de la iniciativa. Animem a la resta d’escoles del poble a aprofitar aquesta activitat que va consistir en eixir en bus, des del centre escolar fins a l’antiga estació del trenet en la Barraca d’Aigües Vives, on van esmorzar. Posteriorment, van veure un vídeo del trenet i dels paisatges de la Barraca, amb la col·laboració de Verònica, alcaldessa del poble. A continuació eixiren caminant des de l’antic monestir Agustí de la Vall d’Aigües Vives per la Via Verda. Van fer vora 4 Km a peu, passant per la trinxera del Portitxol, on gaudiren del paisatge meravellós de la comarca de la Ribera i del paisatge de la Serra de les Agulles. En eixir de la trinxera, el bus esperava l’alumnat i a les mestres per a portar-los a dinar al monestir de Simat de Valldigna , on va acabar l’excursió.

Els membres de la Vieta volen agrair al conjunt de la comunitat educativa, alumnat, professorat i l’AMPA, de l’escola Boquera, la seua participació i confiança en l’activitat.

Des d’ací volem animar a la resta d’escoles del poble, a participar d’aquesta eixida extraescolar, que promou el coneixement d’una Via Verda i la mobilitat sostenible entre la població escolar. A tal efecte, cal posar-se en contacte amb Paco Agulló, president de l’associació “Amics de la Vieta”.

Pin It on Pinterest