No ens heu de fer cas perquè ho diguem al Col·lectiu Dynamo: Ho hem de fer perquè ho demostra la ciència.

Els espais verds a les ciutats poden evitar morts prematures, segons el major estudi realitzat fins hui. La investigació proporciona evidència científica robusta perquè les urbs estimen l’impacte de noves àrees verdes.

Les àrees verdes residencials poden protegir contra la mortalitat prematura per totes les causes, segons una revisió sistemàtica i un meta-anàlisis realitzades per l’Institut de Salut Global de Barcelona (*ISGlobal), centre impulsat per ”la Caixa”, en col·laboració amb la Universitat de Colorado i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i publicat en la revista *The *Lancet *Planetary *Health.

L’anàlisi, que va incloure nou estudis longitudinals en set països i més de huit milions de persones, proporciona evidència científica robusta sobre l’impacte que té l’increment de les àrees verdes a les ciutats sobre la mortalitat prematura .

La meitat de la població mundial viu en ciutats, on sol haver-hi pocs espais verds. Molts estudis indiquen que les àrees verdes en ciutats tenen un efecte positiu sobre la salut, incloent menys estrés, millor salut mental, i menor risc de malalties cardiovasculars, síndrome metabòlica i mort prematura, entre altres. No obstant això, molts d’aquests estudis es fixen només en un moment específic en el temps i usen diferents maneres de mesurar l’exposició a àrees verdes.

Per aquestes raons, l’equip investigador va decidir centrar-se en estudis longitudinals —és a dir, que segueixen a una cohort de persones al llarg de diversos anys— que, a més, complien altres dos requisits: usar una manera senzilla de mesurar l’exposició a àrees verdes basada en imatges de satèl·lit —el *NDVI o índex normalitzat de diferència en vegetació— i considerar la mortalitat com a desenllaç. Sota aquestes premisses, es van identificar nou estudis amb més de huit milions de persones en total, en set països diferents (el Canadà, els Estats Units, Espanya, Itàlia, Austràlia, Suïssa i la Xina).

El meta-anàlisi dels estudis confirma que un increment en àrees verdes al voltant de l’habitatge s’associa de manera significativa amb una reducció en la mortalitat prematura. Específicament, l’estudi proporciona una estimació de l’efecte protector: una reducció del 4% en la mortalitat per cada increment de 0,1 en l’índex de vegetació a 500 metres o menys de la residència.

“És la síntesi més gran i completa fins hui sobre espais verds i mortalitat prematura i els resultats donen suport a intervencions i polítiques que incrementen els espais verds com a estratègia per a millorar la salut pública”, comenta David Rojas, investigador de *ISGlobal i de la Universitat de Colorado i primer autor del treball. A més, l’estudi proporciona “valuosa informació que es podrà usar en estudis d’avaluació d’impacte en salut”, explica l’investigador.

En efecte, Rojas i el seu equip estan aplicant els resultats d’aquest fique-anàlisis per a estimar el nombre de morts prematures que es podria evitar en ciutats de tot el món si s’aconseguira l’ambiciosa meta d’augmentar la infraestructura verda.

“Els programes d’increment del verd urbà no sols són clau per a promoure la salut pública, sinó que també augmenten la biodiversitat i mitiguen els impactes del canvi climàtic, fent que les nostres ciutats siguen més sostenibles i habitables”, conclou Mark *Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de *ISGlobal.

Font: isglobal.org

Pin It on Pinterest